Tunti päivässä maksaa 6500 euroa vuodessa

Päivittäistavarakaupoissa on kautta historian tehty työsopimukset pääosin siten, että niissä määritellään viikkotunnit viiden tunnin tarkkuudella. On 15, 20, 25 viikkotunnin sopimuksia jne. Todella harvoin kuulee sopimuksesta, jossa viikkotyöajaksi on sovittu esimerkiksi 13,5 tuntia. Toki poikkeuksiakin on olemassa.

Se, että sopimukset tehdään viiden viikkotunnin tarkkuudella pohjautuu aikaan, jolloin moni muukin kaupan toiminto ja prosessi tehtiin aivan eri tehokkuudella. 

Kaupassa on tehostettu toimintoja todella paljon ja ketjuliikkeissä on laskettu tukitoimintojen avustuksella optimaalisia aikoja, mitä mihinkin toimintoon on käytettävissä. Jotta päästään maksimaaliseen tehokkuuteen, tarvitaan kaikki saatavilla oleva jousto myös työvuorosuunnittelussa. Tunnit pitää yksinkertaisesti sopeuttaa ja sijoittaa sinne, missä niitä kulloinkin tarvitaan.

Kaupassa tilanteet tulevat nopeasti eteen. Kaupankäynti voi heilahdella voimakkaasti ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta ja nopeaa, joten rekrytointitarve voi tulla eteen nopeasti. Se, että tehdään lonkalta 15 tai 20 viikkotunnin sopimus kun kaivataan lisäkäsiä, on kallista. Ei ehkä ehditä miettimään, olisiko sittenkin riittänyt vain 10 tunnin viikkosopimus? Entä määräaikainen, tarvittaessa töihin kutsuttava? Tai jospa jättäisi sen aikaa vievän rekrytoinninkin pois ja paikkaisi tilanteen joustavalla vuokratyövoimalla?

Avataanpa tämä kustannus. Kaupan TES:n mukainen 3. vuoden myyjän palkka on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä 11,49 €/h. Siihen kun laitetaan lomat, vuosivapaakorvaukset sekä kaikki pakolliset sivukulut päälle, niin keskimäärin vuositason tuntikustannus on helposti 17,81 €/h (Lomat ym. ja sivukulut on laskettu kertoimella 1,55. Tuntipalkka 11,49 kerrotuna 1,55 = 17,81).

Jos siis jokaisena päivänä työvuoroissa on tunti ilmaa, on sen kustannus 6500,65 € / vuosi (365 päivää*17,81€/h) Ja tämä on siis vain yhden tunnin osalta. Työntekijöitä ja sopimuksia on useita, joten tunteja voi mennä hukkaan useita.

Mieti! 1 tunti päivässä maksaa 6500 € vuodessa. 5 tunnin säästö päivässä parantaa siis vuositasolla tulosta 32 500 €!

Avainasemassa on tietysti suunnitelmallinen johtaminen. Ei tuollaisia säästöjä joka paikassa ole kotiutettavissa, mutta todella monessa paikassa on! Kaupan alan TES mahdollistaa nyt erilaisia tasoitusjärjestelmiä ja työaikapankkeja, joilla työvuorosuunnitteluun saadaan joustoa. Nuo systeemit vain ovat yhtä kankeita kun koko ay-liike, eivätkä ne riitä pitämään kilpailukykyä yllä. Jos kilpailutilanne muuttuu tai kaupankäynti hiipuu muuten, ovat tämänhetkiset mekanismit riittämättömiä sopeuttamaan tunteja riittävän nopeasti ja tehokkaasti.

Kun äkillinen tilanne tulee, niin vuokratyöfirmaa voit käyttää joko hoitamaan rekrytoinnin tai mikä fiksuinta, hoitamaan itse työn. Vuokratyö tuo sinulle joustavuutta jota tarvitaan. Se ei tosiaankaan ole kallista, sillä 6500 eurolla tilaa aika monta työvuoroa Extraajilta.