Näin tienaat Extraajana – Miten palkka muodostuu?

Extraajana työskentely on keikkaluonteista vuokratyötä, jossa itse työ tapahtuu asiakkaanamme olevien ketjujen, eli S- ja K-ryhmien suurissa ja pienissä ruokakaupoissa. Työllistyt kuitenkin meille, Extraajien palkkalistoille, jolloin työnantajanasi vastaamme palkkasi ja lomarahojesi maksusta. Tästä artikkelista saat lisätietoa palkansaannista Extraajana.

Miten Extraajan palkka muodostuu?

Extraajien palkanmaksu noudattaa kaupan alan työehtosopimusta. Palkka määräytyy siis TES-taulukon mukaan, ja tuntipalkan suuruuteen vaikuttavat työkokemusvuodet kaupan alalta.

”Kaupan alalla palkkaan vaikuttavat myös ilta- ja viikonloppulisät. Arki-iltaisin kello 18 jälkeen maksetaan yli 4 € suuruista iltalisää jokaiselta työtunnilta perustuntipalkan lisäksi. Lauantaisin kello 13 jälkeen tienataan lauantailisää, ja sunnuntaivuoroista maksetaan tuplapalkka”, selventää Extraajien toimitusjohtaja Jussi Siiriäinen.

”Työstä saa hyvät ilta- ja viikonloppulisät. Opiskelijana teenkin lähinnä näitä vuoroja, sillä arkipäivisin olen koulussa. Pystyn tekemään opintojen ohella suunnilleen pari ilta- tai viikonloppuvuoroa viikossa”, kertoo Extraajana Helsingissä korkeakouluopintojen ohessa työskentelevä Reetta Kähärä.

”Paljon ilta- ja viikonloppuvuoroja tekevillä Extraajilla keskituntiansio nousee helposti noin 13-15 euron välille. Extraajien tekemistä työtunneista keräämämme datan mukaan joka viides työtunti on iltalisätunti ja joka kymmenes lauantailisätunti”, kertoo Jussi.

”Vuokratyön ollessa keikkakohtaista, myös lomarahat maksetaan jokaisen palkan mukana. Extraajat eivät siis kerrytä sisään lomapäiviä ja erillistä lomarahaa. Meillä työntekijät voivatkin keikkatyön luonteen puolesta sanella itse, koska pitävät lomaa tai vapaapäiviä. Se on myös monelle tärkeä syy keikkatyöhön ryhtymiselle”, Jussi jatkaa.

Lue tästä artikkelista lisää, mitä vuokratyö tarkoittaa.

Palkkalaskelmat löytyvät Extraajien omasta Extranet -järjestelmästä

Palkanmaksupäivä on kahden viikon välein perjantaisin ja palkkaerittelyt löytyvät helposti Extranet -järjestelmästä. Myös vanhojen palkkalaskelmien löytäminen on haluttu tehdä niin helpoksi kuin mahdollista, sillä monet Extraajat saavat palkan lisäksi myös tukia, kuten opintotukia.

”Pyrimme huomioimaan opiskelijoiden tulorajat ja helpottamaan kaikilla mahdollisilla tavoilla, että Extraajat saavat helposti tarvitsemansa dokumentit koska vain”, Jussi kertoo ja jatkaa: ”Koska saatamme olla monelle ensimmäinen työpaikka, annamme myös usein ohjeita esimerkiksi verotukseen liittyen.”

”Itse saan opintotukea opintokuukausilta. Niinpä pidän itse tarkasti huolta, että tulot palkkatyöstä pysyvät linjassa opintotuen kanssa”, Reetta kertoo.

Jussi kertoo, että opiskelijoiden elämää pyritään helpottamaan tulevaisuudessa myös uusilla tavoilla: ”Kehitämme parhaillaan mobiilisovellukseen uutta ominaisuutta, jossa kunkin työvuoron palkan voi tarkistaa sovelluksesta heti. Näin työntekijä voi helposti seurata palkan muodostumista.”

”Meillä on muutenkin hyvin pitkälle viedyt järjestelmät ja automatiikka, jolloin virheitä palkanmaksussa ei pääse syntymään. Näin työn tekeminen ja palkan ansaitseminen on työntekijälle aina ketterää ja yksinkertaista. Käytännössä Extraajien ei tarvitse tehdä muuta, kuin varata työvuoro järjestelmästä tai suoraan kännykästä, käydä tekemässä työt ja palkka ilmestyy ajallaan tilille”, Jussi sanoo.