Mistä tiedän, sovinko Extraajaksi? Rekrytoijamme Minna vastaa usein esitettyihin kysymyksiin Extraajaksi ryhtymisestä

Jos etsit kaupan alan töitä pääkaupunkiseudulta tai Porvoon alueelta ja päätät hakea Extraajaksi, saatat kohdata työhaastattelun merkeissä henkilöstökoordinaattorimme Minna Reederin. Tässä blogitekstissä saat konkarirekrytoijaltamme täsmävinkit Extraajaksi hakemiseen ja samalla Minna vastaa hakijoiden ja uusien Extraajien usein esittämiin kysymyksiin.

Minna aloitti Extraajien rekrytoinnissa jo vuonna 2012, kun Extraajat perustettiin. Tie kaupan alan rekrytointeihin kävi Alepan kautta: Minna työskenteli ennen henkilöstöalalle tuloaan noin viiden vuoden ajan Alepa Karakalliossa Espoossa. Hän siis tuntee hyvin päivittäistavarakauppojen arjen onnistumiset sekä haasteet ja tietää, mitä työssä menestymiseen vaaditaan. 

”Omassa työssäni kivoimpia ja palkitsevimpia ovat ne hetket, kun onnistun tarjoamaan hakijalle mieluisan työpaikan ja näen, että hän alkaa menestyä siinä.”

”Toinen onnistuminen tulee siitä, kun asiakkaanamme olevat ruokakaupat saavat keikkatöihin meiltä loistotyypin. Lisäksi noin neljäsosa meidän kauttamme keikkailleista Extraajista päätyy vakituisesti kaupan alalle töihin. Se on myös iso onnistuminen”, Minna hymyilee.

Keikkatyö sopii todella monelle, muttei ole kaikkien heiniä

Extraajat siis tekevät vuokratyöntekijöinä keikkatyötä kaupan alan asiakasyrityksissä, joihin kuuluvat S- ja K-ryhmien isot sekä pienet ruokakaupat. Keikkatyö on vaihtelevaa ja joustavaa vuorotyötä, joka sopii loistavasti monen elämäntilanteeseen. Se ei siltikään ole ihan kaikkien heiniä.

”Työelämä on isossa muutoksessa. Moni työnhakija ja -tekijä etsii joustavuutta ja vapautta. Extraajilla me haluamme tarjota tällaisia vaihtoehtoja työelämään. Kaikille keikkatyö ei vaihtelevuudessaan sovi, mutta on paljon elämäntilanteita, joihin se sopii erinomaisesti. Opiskelijat ovat meillä suurin porukka, mutta lisäksi on paljon hoitovapaalla olevia perheellisiä ja esimerkiksi upeita eläkeläisiä, jotka etsivät lisätienestiä ja joustavaa, mukavaa tekemistä arkeen”, Minna kertoo.

Moni myös haluaa yhdistää esimerkiksi työnteon ja matkustelun. Tällöin joustavat keikkatyöt sopivat hyvin kuvioon, kun vakituiseen osa- tai kokoaikaiseen työsopimukseen sitoutuminen ei ole ajankohtaista. Työvuoron voi varata Extranet -järjestelmästä tai mobiiliapplikaatiosta silloin, kun itselle sopii.

Minnan rekrytoijalupaus

”Joillekin työ Extraajana saattaa olla ensimmäinen työelämäkokemus, sillä meille voi tulla vailla aikaisempaa alan työkokemusta. Kohdatessani hakijoita työhaastattelussa haluan aina antaa heille hyvän kokemuksen ja 110 % itsestäni. Vaikka kyseessä voi olla hakijalle vähän erilainen haastattelutilanne, kuin vaikkapa vakkarityötä etsiessä, on se silti virallinen ja oikea työhaastattelu. Haluan, että hakijana voit saada siitä myös oppeja ja kannustusta tulevaan”, Minna sanoo.

”Lupaukseni on, että haastattelustani lähdet keikkatöihin aina turvallisin mielin. Saat hyvät neuvot ja ohjeet, mitä tuleman pitää.”


10 kysymystä ja vastausta Extraajaksi ryhtymisestä

 

 1. Jätin työhakemuksen Extraajien hakujärjestelmään. Koska saan tietää, valittiinko minut?
  ”Käsittelemme rekrytointitiimimme kanssa hakemuksia päivittäin. Meille saapuu useita satoja hakemuksia viikossa, joista olemme yhteydessä tällä hetkellä vain niihin, jotka kutsumme haastatteluun. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että noin viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä saat kutsun haastatteluun. Muutoin kannattaa vielä hakea sopivan hetken tullen uudelleen.” 
 1. Miten teen hyvän työhakemuksen?
  ”Katsomme hakemuksia aina kokonaisuutena. Hyvin ja tarkasti täytetyllä hakemuksella pärjäät parhaiten. Erinomaiset hakemukset ovat napakoita esittelyjä itsestä, omasta tilanteesta ja työkokemuksesta. Moni tykkää kirjoittaa pitkästikin, mutta se ei ole tarpeen. Riittää, kun kerrot huolellisesti oleellisimmat tiedot.” 
 1. Entä jos minulla ei ole vielä työkokemusta, josta kirjoittaa hakemukseen?
  ”Meille tulee moni töihin myös ilman aikaisempaa alan kokemusta ja koulutamme kaikki Extraajat työtehtäviin. Hyvin täytetyllä hakemuksella pärjäät silti, jos koet Extraajana työskentelyn olevan sinun juttusi. Älä myöskään vähättele mitään kokemusta, jota sinulla on. Jos olet vaikka osallistunut koulun TET-harjoitteluun, toiminut leiriohjaajana tai tehnyt vapaaehtoistyötä, se kaikki on arvokasta ja viestii meille aktiivisuudestasi. Mieti myös, oletko oppinut harrastusten kautta taitoja, joista on hyötyä työelämässä.”
 1. Mistä tiedän, onko Extraajana työskentely minun juttuni?
  ”Extraajana onnistuminen vaatii tiettyä asennetta. Tärkeää on, että olet kiinnostunut päivittäistavarakaupan alalla työskentelystä. Toiseksi, jos kaipaat työltä vapautta ja haluat itse määritellä omat työaikasi, Extraajaksi ryhtyminen voi olla sinulle loistojuttu. Työ on keikkaluonteista, sitä tehdään eri myymälöissä ja vuorot voivat tulla nopeallakin varoitusajalla, mikä vaatii valmiutta säännöllisen epäsäännölliseen työtahtiin. Jos tämä jo etukäteen kuulostaa sinusta hyvältä, sovit todennäköisesti hyvin Extraajaksi.” 
 1. Onko kaikissa eri kaupoissa eri kassajärjestelmät, jotka täytyy opetella? Mitä muita taitoja koulutuksissa oppii?
  ”K- ja S-Ryhmän kaupoissa on käytössä keskenään eri järjestelmät, mutta ketjutasolla kaupat käyttävät samoja järjestelmiä. Voidaksesi työskennellä molemmissa ketjuissa, opettelet kaksi kassajärjestelmää. Meillä voit käydä syventävät koulutukset myös Postin, Matkahuollon ja Veikkauksen palveluihin sekä hyllytys- ja palvelutiskityöskentelyyn.” 
 1. Työvuoroja ei tehdä aina samassa paikassa. Mitä, jos minulla ei ole autoa? Entä tarvitsenko kaikkien eri kauppojen työvaatteet?
  ”Extraajien asiakaskaupat sijaitsevat usein hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella. Toki autolla liikkuminen voi haja-alueilla helpottaa töihin lähtöä, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuitenkin mitä laajemmalle alueelle pystyt liikkumaan, sitä enemmän vuoroja sinulle on tarjolla. Extraajilla ei ole omia työvaatteita, vaan jokainen kauppa lainaa sinulle tarvittavat vaatteet, nimikyltit ja tavarat.” 
 1. Ehdinkö varmasti napata itselleni vuoroja, jos niitä tulee tarjolle nopealla varoitusajalla?
  ”Hyvien keikkatyöpaikkojen tarjoamisen lisäksi meidän tehtävämme on auttaa asiakaskauppojamme hyvän työntekijän saamisessa vuoroon silloinkin, kun kiire yllättää. Vuoroja tulee siksi usein tarjolle parin päivän varoitusajalla, mutta joskus meiltä on lähtenyt Extraaja asiakaskauppaan auttamaan jopa tunnissa. Joskus toki asiakkaat ovat tietoisia työntekijätarpeistaan hyvissä ajoin etukäteen, jolloin vuoroja voi olla pidemmällä varoitusajalla saatavilla. Aktiivisesti vuorotilannetta mobiiliapplikaatiosta seuraamalla varmistat sopivia työvuoroja itsellesi.” 
 1. Miten voin vaikuttaa siihen, että saan mieluisia vuoroja lempikaupassani?
  ”Mitä enemmän sinulla on osaamista ja eri koulutuksia käytynä, sitä enemmän on myös eri vuoroja. Myös asenteellasi voit vaikuttaa paljon. Olemalla oma aurinkoinen itsesi ja tekemällä duunit parhaasi mukaan, on mahdollista, että lempikauppasi lisää sinut omaan pooliinsa. Se tarkoittaa, että saat tiedon vapautuvista vuoroista ennen muita. Monet Extraajistamme ovat ajan myötä päässeet useamman kaupan pooliin.” 
 1. Onko olemassa vähimmäismäärä vuoroja, jotka on pakko tehdä?
  ”Pakollista vähimmäismäärää viikko- tai kuukausitasolla ei ole. Voit itse valita parhaiten sinulle sopivat työvuorot, kuten myös sanella omat vapaapäiväsi ja loma-aikasi.”
 1. Voiko työ Extraajana poikia myös hyviä tulevaisuudennäkymiä työelämässä?
  ”Noin neljäsosa Extraajista työllistyy kaupan alalle vakituisesti. Kaupan alan työ on asiakaspalvelu- ja myyntityötä, joka antaa avaimet mihin vain. Koska valmiiksi saneltuja työvuorolistoja ei ole, huolehdit itse omasta aikataulustasi. Työ opettaa itsekontrollia ja itsensä johtamista, jotka ovat todella arvokkaita työelämätaitoja. Työssä myös rohkeus ja sosiaaliset taidot kasvavat, kun uskallat lähteä uusiin työpaikkoihin ja -ympäristöihin työvuoroon.”