Millainen on vuokratyössä solmittava työsopimus? Milloin, miksi ja miten työsuhde Extraajana useimmiten päättyy?

Oletko miettinyt, mitä vuokratyössä solmittava työsopimus tarkoittaa sinun kannaltasi, jos päätät aloittaa työt Extraajana?

Työ Extraajana on keikkaluonteista vuokratyötä. Ryhtyessäsi Extraajaksi solmimme kanssasi puitesopimuksen, jotta voit ottaa vastaan tarjolla olevia työvuoroja asiakaskaupoissamme.

Kuten useimmat työsuhteet, myös vuokratyösuhde päättyy aikanaan. Tässä blogiartikkelissa Extraajien toimialajohtaja Leena Meri kertoo tarkemmin vuokratyösopimuksesta ja myös siitä, milloin, miksi ja miten vuokratyösuhde Extraajana päättyy.

Millainen Extraajien työsopimus on? Mitä puitesopimus tarkoittaa?

Puitesopimus on keikkatyössä tehtävä sopimus, jossa sovitaan työsuhteen yleisistä ehdoista, kuten työajasta ja palkasta. Tässä vaiheessa tehtävä sopimus ei vielä muodosta varsinaista työsopimusta, vaan jokainen valitsemasi työvuoro on tavallaan oma työsopimuksensa.

Se tarkoittaa myös, ettei työsuhde Extraajana ole toistaiseksi voimassa oleva, vaan työsopimus astuu automaattisesti voimaan aina silloin, kun teet työvuoron Extraajana. Ryhtyessäsi Extraajaksi voitkin tehdä työvuoroja juuri silloin, kun sinulle sopii ja kun kaupat tarjoavat vuoroja. Puitesopimus ei kuitenkaan velvoita sinua työvuorojen tekemiseen.

”Vuokratyössä solmittava sopimus on kannaltasi hyvin joustava, sillä jokainen Extraaja päättää itse omista työvuoroistaan. Extraajan ei ole koskaan pakko ottaa vastaan tarjolla olevaa keikkaa. Meidän tehtävämme on silti löytää asiakkaillemme apukädet silloinkin, kun kiire kaupalla yllättää. Sen takia meillä on työntekijälistoillamme runsaasti Extraajia, ja rekrytoimme heitä myös koko ajan lisää”, Leena kertoo.

Myös Extraajana tehtävä puitesopimus ja nollatuntisopimus eroavat toisistaan, eikä niitä kannata sekoittaa toisiinsa. 

”Extraajan kanssa solmittu sopimus ei ole nollatuntisopimus. Nollatuntisopimuksessa viikkotunneiksi voidaan määritellä 0-40 tuntia ja työntekijä kutsutaan töihin tarpeen tullen. Extraajana sinua ei velvoiteta tekemään työtunteja, vaan voit päättää tuntimääräsi itse. Työsuhteesi on siis voimassa ainoastaan silloin, kun olet tekemässä työvuoroa asiakaskaupassamme”, Leena avaa.

Lue tästä artikkelista lisää. 

Milloin, miksi ja miten vuokratyösuhde päättyy?

Vuokratyösuhde voi päättyä kolmella tapaa:

  • Vuokratyösuhde päättyy automaattisesti, mikäli työntekijä ei ole tehnyt työvuoroja kolmeen kuukauteen. Tätä ennen työntekijä saa kuitenkin sähköpostitse muistutuksen vuokratyösuhteen voimassaolosta ja lähestyvästä raukeamisesta.
  • Työntekijä päättää itse vuokratyösuhteen elämäntilanteensa muuttuessa.
  • Extraajilla ei ole enää tarjota sopivia työvuoroja.

”Näistä kaksi ensimmäistä ovat yleisimmät vuokratyösuhteen päättymissyyt meillä. Usein työntekijä ilmoittaa oman elämäntilanteensa muuttumisesta, kuten vakituisen työn aloittamisesta ja purkaa työsuhteen meidän kanssamme”, Leena kertoo. ”Jopa neljäsosa Extraajana työskentelevistä päätyy vakituisiin kaupan alan töihin.”

Myös automaattinen työsuhteen päättyminen on yleistä. Työsuhteita ylläpitävä sähköinen järjestelmä päättää vuokratyösuhteen automaattisesti, jos työntekijä ei ole tehnyt työvuoroa kolmeen kuukauteen.

”Automaattisesta vuokratyösuhteen päättymisestä lähetetään aina muutamaa päivää aiemmin työntekijälle sähköposti-ilmoitus, minkä jälkeen työntekijällä on vielä aikaa varata työvuoro tai ottaa yhteyttä meihin. Jos työntekijä ei kuitenkaan halua jatkaa, päättyy työsuhde automaattisesti ja siitä lähtee vielä erillinen ilmoitus sähköisesti”, Leena jatkaa.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Extraajiin

”Jos huomaat vuokratyösuhteesi päättyneen äkillisesti ilman syytä tai varoitussähköpostia, ota meihin yhteyttä ja selvitetään tilanne yhdessä siltä istumalta. Joskus järjestelmän lähettämä varoitussähköposti on saattanut joutua roskapostikansioon”, Leena sanoo.

Joskus on käynyt myös niin, että Extraajana työskentelevä opiskelija saa kesäksi oman alansa töitä ja haluaa palata keikkatyöhön kesän jälkeen. Syksyllä opiskelija huomaa vuokratyösuhteensa päättyneen, kun viimeisestä keikkatyövuorosta on aikaa yli 3 kuukautta.

”Tällaisissa tilanteissa kannattaa ilmoittaa meille etukäteen pidemmästä tauosta, jotta väärinkäsityksiä ei synny. Vuokratyösuhde on kuitenkin helppo aktivoida uudelleen pidemmänkin tauon jälkeen ja keikkatyötä voi taas jatkaa normaalisti.”