Extraajana keikkatyössä – Mitä vuokratyö tarkoittaa?

Etsitkö työtä, jota voit tehdä joustavasti silloin kuin sinulle sopii? Oletko opiskelija tai etsitkö muuten vain lisätienestiä tai mielekästä tekemistä arkeen? Oletko kiinnostunut kaupassa työskentelystä? Jos vastasit kolme kertaa kyllä, ryhtyminen vuokratyöhön Extraajana saattaa olla sinun juttusi. Lue tästä artikkelista, mitä vuokratyö tarkoittaa.

Mitä vuokratyö tarkoittaa?

Työ Extraajana on keikkaluonteista vuokratyötä. Extraajat ovat erikoistuneet S- ja K-ryhmien suurten ja pienten päivittäistavarakauppojen kassa- ja palvelutiskityöskentelyyn. Extraajien työympäristö siis vaihtelee eri kauppojen välillä ja kaupat voivat kauttamme pyytää nopeallakin varoitusajalla hyvää tekijää työvuoroon, kun tarve ilmaantuu.

”Keikkatyö on sopinut hyvin opiskelujen oheen. Vaikka olen vasta aloittanut opinnot, olen huomannut, että vuoroja saa hyvin varattua itselleni sopiviin aikoihin”, kertoo Extraajana vuoden 2018 alusta työskennellyt, juuri korkeakouluopinnot aloittanut Reetta Kähärä.

Vuokratyössä oleminen tarkoittaa, että Extraajana olet työllistynyt Extraajien palkkalistoille, mutta työ tapahtuu asiakaskaupoissamme. Työvuorossa toimit aina asiakasyrityksemme toimitiloissa ja kunkin kaupan johdon alaisena. Extraajat työnantajana puolestaan vastaa palkkasi maksusta, lomarahoista sekä vakuutuksista.

Lue lisää Extraajien palkkauksesta tästä blogiartikkelista.

Lisäksi työhaastattelut sekä työsopimukset allekirjoitetaan Extraajien kanssa ja pääset käyttämään työvuorojen varaamiseen Extranet -järjestelmää ja mobiilisovellusta.

Vaihtelua ja vapautta

Extraajat työnantajana tarjoaa siis hyviä keikkatyöpaikkoja muun muassa opiskelijoille, mutta myös monille muille, joiden elämäntilanteeseen joustava ja vapautta tarjoava työ sopii. Meillä työskentelee myös paljon eläkeläisiä, hoitovapaalla olevia sekä muuten vain ruokakaupan työtehtävistä vaihtelun vuoksi pitäviä osaajia.

”Todella paljon meillä on lisätyöntekijöitä myös vaikka toisen osa-aikaisen työn ohella. Akuuttiin rahan tarpeeseenkin moni haluaa saada lisätienestejä vuokratyön kautta. Extraajana työskentely sopiikin tällaisiin tilanteisiin hyvin, sillä sitoudut työvuoron tekemiseen vasta, kun olemme vahvistaneet kanssasi yksittäisen työvuoron”, kertoo Extraajien toimitusjohtaja Jussi Siiriäinen. 

Asiakaskaupat asettavat mobiiliapplikaation kautta tarjolle työvuoroja, joihin kaipaavat lisäkäsiä. Sinä voit Extraajana valita sovelluksesta ne vuorot, jotka sinulle sopivat. Lisäksi voit vuoroja valitessasi vaikuttaa siihen, missä kaupoissa haluat työskennellä.

”Parhaiten työvuoroja saa, kun on aktiivisena ja seuraa vapautuvia vuoroja sovelluksesta. Kun on päivittänyt sovelluksen kalenteriin omat menot ja vaikka koulupäivien pituudet, sopiville hetkille tulee sovelluksesta ilmoituksia vapaista työvuoroista”, selventää Reetta.

”Voit myös vaikuttaa siihen, että saat työvuoroja niistä kaupoista, jotka ovat sinulle mieluisimpia. Tekemällä työt hyvin ja hyvällä asenteella saatat päästä kaupan omaan pooliin. Poolissa olo tarkoittaa, että saat kuulla tietyssä kaupassa vapautuvista vuoroista vähän muita aikaisemmin. Kannustamme Extraajia myös kysäisemään suoraan lempikaupoistaan, pääsisivätkö pooliin”, Jussi kertoo.

”Pyrimme tekemään kaikkemme, että Extraajat saavat niitä työvuoroja, joita toivovat”, Jussi jatkaa.

”Itse pidän siitä, että työvuorot ovat myös erilaisia. Välillä olen vain kassalla, välillä taas hyllyttämässä. Sovimme usein työkavereiden kanssa, mitä tehtäviä kukin vuorossa tekee”, Reetta kertoo.

Joustavien työpaikkojen ja vaihtelevien työvuorojen tarjoamisen lisäksi tehtävämme Extraajilla on auttaa asiakaskauppojamme hyvän työntekijän saamisessa vuoroon silloinkin, kun kiire yllättää. Vuoroja tulee siksi usein tarjolle parin päivän varoitusajalla, mutta joskus meiltä on lähtenyt Extraaja asiakaskauppaan auttamaan jopa tunnissa. Näitä tilanteita voi tulla, jos vaikkapa joku vakituisesta henkilökunnasta on sairaana.

Erityisesti työ Extraajana siis sopii niille, joille säännöllisen epäsäännöllinen työ kuulostaa mieluisalta, ja töihin lähtö joskus nopeallakin varoitusajalla onnistuu.

Vaihteleva vuokratyö opettaa arvokkaita työelämätaitoja

Koska työ tapahtuu usein eri työpisteissä, rohkeudesta on työssä paljon hyötyä. Toisaalta tekemällä työvuoroja Extraajana myös kerrytät rohkeutta ja opit paljon siitä, millaista erilaisissa työympäristöissä työskentely on.

”Meillä on paljon Extraajia, jotka ovat tehneet työvuoroja ties kuinka monessa kaupassa. Tämä on ihan selkeä rikkaus. Nämä tekijämme ovat todella kokeneita, koska tuntevat esimerkiksi eri kauppojen asiakaskäyttäytymistä, työyhteisöä ja johtamistapoja”, Jussi kertoo.

Extraajana työskentely on siis hyvä tapa kerätä työkokemuksen lisäksi arvokasta työelämäkokemusta, josta on hyötyä tulevaisuudessa monessa erilaisessa työpaikassa.

Reetta kertoo, että aloitti alun perin keikkatyöt vailla aikaisempaa työkokemusta kaupan alalta. Työsuhde alkoi koulutuksella, jossa opeteltiin käyttämään kassajärjestelmää.

”Aluksi olin kassakoulutuksessa. Kuitenkin työssä oppii uutta lähes jokaisessa vuorossa käytännön tekemisen kautta. Yllättävän paljon tulee tilanteita, joista voi oivaltaa. Ja kysyä kannattaa työkavereilta aina”, Reetta kertoo ja jatkaa: ”Tottakai työ on opettanut myös erilaisten ja eri ikäisten asiakkaiden kohtaamista. Se on ollut todella hyvä treeni. Usein työvuorossa saa laittaa itsensä likoon ja rohkeutta se vaatii.”