Anna on tehnyt kassavuoroja Extraajana jo kolme vuotta – Hyvä asenne kantaa pitkälle

Aurinkoisella Anna Sokolovalla tuli juuri täyteen huimat 3000 työtuntia Extraajana. Anna on työskennellyt meillä keikkalaisena S-ryhmän ruokakaupoissa jo kolmen vuoden ajan. Vuosien mittaan hänelle on muodostunut monta lempikauppaa, joista hän saa usein kassatyövuoroja. Lempikaupoissaan Anna onkin jo tuttu kasvo, mistä kertoo se, että hänen saapuessaan työvuoroon työkaverit saattavat tulla halaamaan.

”Keikkatyö on sopinut minulle tosi hyvin ja olen tykännyt työstä paljon. Siksi olen viihtynyt Extraajana jo vuosia. Minulle on monesti tarjottu vakituistakin työpaikkaa, mutta koska keikkailu sopii omaan elämäntilanteeseeni parhaiten, en ole ainakaan vielä ottanut vakkaripaikkaa vastaan”, Anna hymyilee.

Työ Extraajana tuli kuvioihin sopivalla hetkellä

Ennen Extraajille kaupan alalle tuloaan Anna työskenteli ravintola-alalla. Tuli hetki, jolloin Anna halusi lähteä ammattikouluun opiskelemaan kampaajaksi. Pian hän huomasi, että ravintola-alan työvuorot ja kampaajan opinnot oli haastava yhdistelmä. Erityisesti työharjoittelun päälle vauhdikas ravintolatyövuoro tuntui ahkerallekin tekijälle liian raskaalta.

”Opiskelukaverini ehdotti minulle kaupan alaa ja Extraajia. Ajatus kassatyöstä tuntui juuri sopivalta, sillä en joutuisi enää tekemään seisomatyötä ensin työharjoittelussa, ja sitten vielä työvuorossa”, Anna kertoo ja jatkaa: ”Laitoin heti hakemuksen ja sain nopeasti Extraajilta vastauksen. Pääsin pian työhaastatteluun ja allekirjoitimme työsopimukset.

”Heti ensimmäisen työvuoroni jälkeen tykkäsin työstä tosi paljon ja arkeni helpottui.”

Anna pystyi heti yhdistämään opinnot ja työt saumattomasti, ja onkin jäänyt Extraajille keikkalaiseksi siitä lähtien. Elämä on tuonut eteen myös poikaystävän, joka asuu toisessa maassa. Vaihtelevien työvuorojen ansiosta kuvio toimii hyvin: Anna voi tehdä reippaan työputken koska haluaa, ja vastapainoksi lähteä ulkomaille vaikkapa viikoksi silloin, kuin siltä tuntuu.

”Välillä joku kysyy, miksi en mene vakkariksi, vaikka pääsisin. Vastaan, että juuri tämän takia, sillä järjestely on toiminut elämässäni niin hyvin ja voin olla välillä pidempään pois. Yksi tuttuni taas aloitti juuri vakituisessa työpaikassa tätä kautta”, Anna sanoo.

Työvuorojen varaaminen on helppoa

 ”Teen aina ilta- tai yövuoroja enkä ikinä aamuvuoroja, sillä en ole oikein aamuihminen”, Anna nauraa. ”Vakkarikaupoissani tiedetään tämä, koska olen sanonut, että teen mielelläni aina illat tai yöt.”

Anna on päässyt vuosien varrella yhteensä yhdeksän kaupan ”pooliin”. Poolissa oleminen tarkoittaa, että Anna saa ensimmäisenä tietää lempikaupoissaan vapautuvista työvuoroista ja voi varata niitä, jos ne hänen kalenteriinsa sopivat. Pooliin voi päästä, kun kaupassa on tykätty Annan työskentelytavasta ja Anna on puolestaan tykännyt tietystä kaupasta.

”Työmatka joihinkin vakkarikauppoihini on pidempi, mutta otan silti usein vuoroja vastaan, koska niissä on niin kiva olla töissä. Joskus jos en hetkeen ole ollut tietyssä kaupassa, työkaverit tulevat halaamaan ja sanovat, että kiva kun tulit”, Anna kertoo iloisesti.

Työvuorojen varaamissysteemi toimii Annan mukaan hyvin. Varattavia työvuoroja on myös tarjolla paljon. Hän vinkkaa, että jos välillä vuorojen suhteen on hieman hiljaisempi hetki, hänellä on parin tunnin välein puhelimessaan muistutus, jolloin hän muistaa käydä katsomassa sovelluksesta vapaat vuorot.

”Parhaiten vuoroja saa, kun seuraa aktiivisesti vuorotilannetta mobiilisovelluksesta. Työvuoronkin aikana uusien vuorojen ilmestymistä voi seurata tauolla. Koska olen ollut Extraajana jo muutaman vuoden, vuoroja on aina tarjolla hyvin. Kokemus ja osaaminen nimittäin vaikuttavat siihen, että voin tehdä monia erilaisia vuoroja ja niitä tarjotaan minulle”, Anna selventää.

Hyvä asenne kantaa pitkälle

”Kivointa tässä työssä on se, kun työvuoroissa eri kaupoissa tulee aina uusia tuttavuuksia. Tykkään rupatella työkavereiden kanssa, kysyä kuulumisia ja vaihtaa kokemuksia”, Anna sanoo. ”Lisäksi kaupan tehtävistä on muodostunut minulle rutiineja.”

”Kaikki hommat ovat minusta kivoja ja minulle on tärkeää tehdä ne huolella.”

Anna sanookin tuntevansa itsensä työvuorossa tärkeäksi, sillä Extraajat paikkaavat tarvittaessa esimerkiksi kaupan vakituisten työntekijöiden sairaslomapäiviä.

”On kiva tulla auttamaan. Ilman apulaisiahan homma vaikeutuisi, sillä työntekijöiden sairastumiset ovat ihan tavallisia kaikissa työpaikoissa”, Anna kertoo. ”Kaikkien työvuorojen tehtävät on myös syytä tehdä hyvin, sillä muuten työt kasaantuvat ja jäävät seuraavan vuorolaisen hoidettavaksi.”

Annan työtehtäviin kuuluu kaupasta riippuen aina erilaisia asioita. Lempikauppansa hän tuntee hyvin ja tietää jo tarkkaan, mitä missäkin vuorossa tehdään. Työt sujuvat oma-aloitteisesti.

”Usein kassavuoron yhteydessä saatetaan purkaa kuormaa ja siistiä kauppaa. Olen tehnyt myös vastuuvuoroja, joissa hyllytetään esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia sekä lihoja. Autan myös muita työntekijöitä aina tarpeen mukaan”, Anna kuvailee työtehtäviään. 

Annan kolme vinkkiä Extraajana menestymiseen

Kuten mainittua, Anna on vuosien varrella päässyt yhdeksän kaupan omaan pooliin. Se jos mikä kertoo, että hänellä on asenne kohdillaan. Hommassa menestyminen ei kuitenkaan Annan mukaan ole mitään rakettitiedettä, vaan sinnikkyydellä ja reippaudella pääsee pitkälle. Anna antaakin tuleville Extraajille kolme vinkkiä, joilla töissä pärjää enemmän kuin hyvin:

  1. Positiivisuus
    ”Negatiivisuutta ja huonoa tuulta ei pidä tuoda työpaikalle mukaan. Jos on noussut väärällä jalalla, se kannattaa unohtaa työpäivän ajaksi, sillä se vaikuttaa kaikkiin: työkavereihin ja asiakkaisiin. Positiivisella asenteella kaikki sujuu töissä paremmin!”
  1. Oma-aloitteisuus
    ”Oma-aloitteisuus on mielestäni tässä työssä kaikkein tärkeintä. Ensinnäkin jokaisella kaupalla on omat tehtävät, joita tehdään vuoron aikana. Tehtäviin oppii nopeasti, jolloin niitä voi tehdä oma-aloitteisesti ilman, että erikseen pyydetään. Ja jos jotakin ei tiedä, kannattaa rohkeasti kysyä. Toiseksi oma-aloitteisuutta tarvitaan vuorojen varaamisessa. Kun on sinnikäs, tekee reippaasti vuoroja ja varaa niitä itselleen aktiivisesti, Extraajan työstä hyötyy eniten.”
  1. Rohkeus
    ”Olen tullut sosiaalisissa tilanteissa tosi rohkeaksi. Aluksi otin vähän henkilökohtaisesti, jos vaikka joku kaupan asiakkaista oli huonolla tuulella. Nykyään en ota mitään ihon alle, vaan pysyn positiivisena. Lisäksi autan asiakkaita rohkeasti kolmella kielellä. Kerran eräs turisti oli eksynyt ja hänen puhelimestaan oli akku loppu. Pyysin esimieheltä myymälän puhelinta lainaksi ja soitin hotelliin. Asiakas pääsi turvallisesti hotelliin ja sai hyvän mielen. Nämä ovat pieniä juttuja minulle, mutta tuottavat hyviä kokemuksia asiakkaille.”